Parlamentul instituie Ziua Limbii Române pe 31 august

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 312 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi cinci abţineri, proiectul de lege care instituie ziua de 31 august drept „Ziua limbii române”, anunță mediafax.ro. Propunerea legislativă a fost iniţiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparţinând tuturor partidelor parlamentare. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, în decembrie 2011, iar Camera este for decizional.

Ziua limbii române” este sărbătorită în 31 august și în Republica Moldova. În 31 august 2012, președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii „Zilei Limbii Române” în Republica Moldova, în care preciza că speră ca începând de anul viitor Ziua Limbii Române să fie sărbătorită de românii din țară și din întreaga lume.

Proiectul legislativ, inițiat de 166 de parlamentari din toate grupurile politice, prevede ca Ziua Limbii Române să fie marcată de către autorități și instituțiile publice, inclusiv reprezentanțe diplomatice și institute culturale ale României, precum și de instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate limbii române.

Societatea Română de Radiodifuziune și Televiziunea Română pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, se mai arată în actul normativ.

În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.

(sursa) (articol wiki – sărbătoarea ‘Limba noastră‘)

Share

ALTE ARTICOLE
Postat în Anunțuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*