Scrierea cu semne diacritice românești pe o tastatură obișnuită („engleză”)

Foarte multe limbi folosesc în scriere anumite semne, numite semne diacritice. Nici limba română nu face excepție și acest fapt constituie, în esență, subiectul acestui sait.

În cazul în care ați dori să scrieți cu diacritice românești, dar nu aveți la dispoziție decât o tastatură „clasică” (fără ă, î, ș, ț etc. ) , articolul de mai jos vă prezintă, pas cu pas, cum puteți seta computerul dumneavoastră astfel încât să puteți accesa ușor, în scrierile dumneavoastră, diacriticele limbii române (și nu numai!)

Marea majoritate a utilizatorilor de PC de la noi utilizează sistemul de operare Windows, într-una din numeroasele sale versiuni. Cred că mai sunt foarte puțini cei rămași la o versiune anterioară deja clasicului XP, dar chiar și acestora le sunt utile lucrurile despre care vă voi vorbi, pentru că încă de la versiunea Windows 3.1 East Europe, lansată de Microsoft în 1992, au fost introduse opțiunile regionale și de limbă (Regional and Language Options).

 Deci, să începem. Am să exemplific mai întâi pentru versiunea Windows XP.

Urmați pașii:

 • click pe Start apoi Control Panel. Se deschide o fereastră, ca cea de la Windows Explorer. Dați click pe Regional and Language Options. Se deschide o nouă fereastră, cu trei meniuri: Regional OptionsLanguages și Advanced (fig.1)

  Fig. 1

  Fig 1

 

 • în meniul Regional Options, dacă în fereastra albă superioară este scris Romanian, e bine, lăsați așa, dacă nu, dați click pe săgeata în jos de la dreapta acestei ferestre și alegeți din listă opțiunea Romanian. Adoptând această setare, veți constata, printre altele, că tabelele din Word nu vă vor mai transforma automat virgula zecimală în punct. Ca să vedeți care este impactul acestei opțiuni, aveți mai jos acele exemple (Samples), pe care le puteți modifica, dacă apăsați butonul Customize …

 

 • al doilea meniu, Languages, este cel care vă permite să setați tastatura românească.

  Figura 2

 • Apăsați butonul Details…. Se deschide o nouă fereastră (fig. 2), cu două meniuri, din care numai la primul, Settings, este necesar să umblați
  În fereastra albă din acest meniu, dacă s-a făcut o instalare default a sistemului de operare, veți găsi scrisă o singură limbă: EN English (United States), cu tastatura (keyboard) US.
  Puteți să o lăsați așa, sau, dacă credeți că nu vă e de folos, puteți să o înlăturați, apăsând butonul din dreapta, Remove. Apăsați apoi butonul Add.
  În fereastra ce s-a deschis (fig.3), alegeți Input language: Romanian și Keyboard layout: Romanian. Dați OK și după închiderea ferestrei, veți vedea că în fereastra anterioară, în zona albă este înscrisă limba română, cu tastatura corespunzătoare.
 • Puteți adăuga astfel și tastaturi pentru alte limbi, oricâte doriți și le găsiți în listă.

  Figura 3

 

 • Mai aveți de făcut câteva mici ajustări. Dacă ați instalat mai multe limbi și tastaturi, în fereastra mică, albă de sus, deasupra căreia scrie Select one of the installed input languages to use when you start your computer (fig.2), alegeți tastatura cu care doriți să se deschidă Windows-ul. De preferat este să alegeți Romanian, pentru că majoritatea textelor scrise sunt în românește. De altfel, o puteți folosi și pentru scrierea în engleză, ținând cont de micile modificări, ce depind de tastatura fizică de care dispuneți. Cea mai des întâlnită, este cea privind schimbarea între ele a locurilor pe tastatură a literelor y și z.

 

Fig 4

 • Apoi, stabiliți combinația de taste pentru a trece de la o tastatură la alta, prin apăsarea butonului Key Settings …. (fig. 4).
 • Alegeți combinația care vă convine, sau lăsați setarea implicită (Left Alt + Shift), cu care veți putea trece de la o tastatură la alta cu combinația de taste.
 • În plus, veți avea pe Taskbar o iconiță în care este scris ROEN, sau altă limbă selectată ca limbă implicită (fig. 5). Puteți schimba și de aici limba, dând click pe această iconiță și alegând ce doriți.
 • Apăsați butonul OK în toate ferestrele rămase deschise. Asta e tot.

  Figura 5

 

Atenție: s-ar putea ca, pentru instalarea noii tastaturi, să fie necesar kitul de instalare. În acest caz, când programul vă cere, introduceți CD/DVD-ul cu kitul de instalare în drive, restul îl face programul, sau, dacă kitul este pe hard-drive, dați programului calea pentru a putea găsi kitul de instalare.

În Windows 7, secvența este asemănătoare.

 

 

 • Start – Control Panel (fig. 6).

 

 • Selectați Region and Language.

Fig. 7


 •  La Format și Location se alege Romania, iar la Keyboards and Languages apăsați pe Change keyboards … (fig. 7) …
 • … și apoi procedați ca la meniul Languages, de mai sus (fig. 8).

  Figura 8

 

 

 

 

 

Care sunt modificările apărute la tastatură la trecerea de la cea engleză la cea română și cum le puteți afla?

Foarte simplu, folosiți funcția On-Screen Keyboard.

Procedați astfel:

Start -> All Programs -> Accessories -> Accesibility -> On-Screen Keyboard

Fig. 11

Figura 10

Pe ecran apare o imagine care reproduce aspectul tastaturii voastre

(fig. 10, pentru Windows XP, fig. 11, pentru Windows 8). Dar atenție, nu e o simplă imagine, este o tastatură virtuală, la care puteți scrie cu mouse-ul.

Dacă dați click pe Shift, sau pe Caps Lock, vedeți caracterele ce se obțin cu aceste taste (fig. 12, pentru Windows XP, fig. 13, pentru Windows 8).

Figura 12

Figura 13

 

Iar pentru caracterele „ascunse”, apăsați Right Alt (AltGr), sau combinația Ctrl+Alt. Astfel, veți găsi și caractere precum @ și altele (fig. 14, pentru Windows XP, fig. 15, pentru Windows 8).

 

Figura 14

Figura 15

După câteva „antrenamente”, vă veți obișnui repede cu scrisul pe tastatura românească și cu folosirea caracterelor diacritice. și, credeți-mă, așa este mai ușor de înțeles ceea ce scrieți și este și o dovadă de respect față de limba română.

IMPORTANT:

Dacă aveți versiunea în limba română a Windows-ului, nu aveți nevoie de cele prezentate, decât dacă vreți să instalați alte tastaturi, pentru alte limbi.

* * *

Pentru utilizatorii de telefoane inteligente și tablete, recomand instalarea aplicației de aici, sau a celei de aici.

Pentru aceasta trebuie să aveți telefonul conectat la calculatorul pe care ați deschis adresa de mai sus.

Apăsați butonul Instalați, din pagina aplicației, stânga sus. Apoi mergeți în meniul telefonului, la Limbă și metodă de intrare (asta în Android, pentru iPhone, sau Samsung, căutați în meniu), și activați Romanian Keyboard. Gata! Puteți folosi tastatura românească pe telefonul dumneavoastră.

Atenție! Tastatura instalată arată ca cea anterioară. Pentru a scrie cu diacritice, de exemplu pentru a scrie „ă”, apăsați litera „a” și țineți apăsat o secundă-două. În loc de „a”, va apărea scris „ă”.

Succes!

 

P.S.

 1. Pentru vizualizarea corectă a figurilor, dați click pe fiecare. Eventual, dați click dreapta și alegeți din meniu deschiderea fotografiei într-o filă nouă, sau într-o fereastră nouă, după preferințe.
 2. Dacă doriți explicații mai detaliate, puteți vedea demonstrația de aici.
 3. Pentru versiunile de Windows anterioare lui Windows Vista, puteți folosi o altă metodă, cea pe care o găsiți aici.
 4. Pentru ultima versiune, Windows 8, am să postez în curând un comentariu.

 Costi

[shareB]

Share

ALTE ARTICOLE
Postat în GHIDURI

5 comments on “Scrierea cu semne diacritice românești pe o tastatură obișnuită („engleză”)
 1. victor spune:

  Noi scriem cu diacritice, OK !
  Dar destinatarul mail-ului nostru, dacă nu are instalat acest procedeu, primește diacritice ori semne…….cabalistice ? !
  Multumesc

 2. Cornel spune:

  Într-adevăr, spre deosebire de accesarea paginilor web (unde diacriticele se pot afișa „forțat”, indiferent de setările calculatorului de pe care se accesează/consultă respectiva pagină), mesajele electronice scrise cu diacritice nu sunt afișate corect pe calculatoare care nu au instalate fonturile corespunzătoare. Problema se manifestă doar la sistemele de operare mai vechi – în opinia mea singurul relevant discuției este XP.
  E, dacă vreți, un risc pe care fiecare expeditor și-l asumă – sau nu.
  Eu unul scriu cu diacritice și mesajele electronice.

 3. Sylvie Dutrieu spune:

  invat limba romana ,pe smartphone pod sa scrie cu diacritice cu prietenii mei dar nu pod sa fac pe „computer”.scuzati-ma e mai usoara ca sa vorbesc en français :-D nu va suparati :-D
  je ne veux pas installer l’option clavier roumain pour tout le temps ,mais seulement en „option” pour pouvoir essayer de discuter avec mes amis roumains ,est ce possible ?

  • Costi spune:

   Bonjour, Sylvie.
   Tout d’abord, je m’excuse pour la réponse tardive.
   Il est très agréable que vous voulez apprendre la langue roumaine pour parler avec vos amis roumains. Ils apprennent, eux aussi, le français?
   J’ai des amis français à Le Mans et ils essaient aussi d’apprendre le roumain.
   En ce qui concerne votre question, la réponse est simple.
   Dans Windows, quelle que soit la version utilisée, vous pouvez installer n’importe quel nombre de claviers que vous voulez, tout en laissant le clavier principal comme un clavier français.
   Cela signifie que les paramètres de pays et de langue restent les mêmes pour la France et quand vous voulez écrire en roumain, vous pouvez passer au clavier roumain en utilisant la commande Alt + Schift (fixé par définition), ou une autre de votre choix si vous le voulez , ou avec la souris en cliquant sur l’icône en bas à droite, où, normalement, il est écrit ”Fr” et que, à cet moment, change dans ”Ro”.
   Ainsi, vous pouvez installer le clavier de langue roumaine sans changer les réglages de base. Cela signifie que le lancement de Windows est toujours en français, et que si vous voulez écrire en roumain, vous pouvez basculer sur le clavier roumain avec la commande ci-dessus, avec laquelle, quand vous le souhaitez, vous pouvez revenir au clavier français.
   Si vous avez besoin de plus d’informations, s’il vous plaît demandez les.
   Bonne chance!

 4. lavinia spune:

  hei am facut ce spune aici … dar dupa ce dau ok la tot tasatura nu-mi scrie cu diacritice… dc?

1 Ping-uri/Trackback-uri pentru "Scrierea cu semne diacritice românești pe o tastatură obișnuită („engleză”)"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*