Obiectivele campaniei „Scrie Românește pe Net”

 • 1. Să conștientizăm / sensibilizăm opinia publică cu privire la importanța scrierii corecte a limbii române, în general și, în particular, folosind diacritice românești – în toate domeniile (nu doar pe internet)

 

 • 2. Să adunăm un cât mai mare număr de susținători – atât persoane fizice, cât și instituții cu atribuții și/sau competențe în domeniu, publicații, organizații și trusturi media, firme, companii, personalități ale societății civile etc.

 

 • 3. Să readucem tastaturile românești în magazine (formând / stimulând cererea pentru aceste produse)

 

 • 4. Să convingem instituțiile statului (în primul rând Ministerul Educației și cel al Administrației) să finanțeze / sprijine înlocuirea tuturor tastaturilor din școli, licee, facultăți, prefecturi, primării, alte entități administrative centrale ori locale (spitale, Poliție, Fisc etc.) cu tastaturi românești

 

 • 5. Să „pichetăm” roTLD (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București) pentru a-l convinge/forța să decidă/accepte implementarea diacriticelor românești în numele de domeniu (.ro) . Suntem printre ultimele țări din Europa care nu au adoptat încă această masură!

 

[shareB]

Share

ALTE ARTICOLE
Postat în OBIECTIVE

2 comments on “Obiectivele campaniei „Scrie Românește pe Net”
 1. Catalinx (fara "ă") spune:

  In mod clar NU sunt de acord sa folosim diacritice in scrierea computerizata .
  Mai mult, sunt de parere ca toata lumea ar trebui sa foloseasca setul de baza Latin, lucru care ar usura mult cautarile si alte multe lucruri.
  * Ok , China, tarile slave si cele arabe ar putea avea ceva impotriva a ceea ce am spus. In cazul lor, asta e – nu folosesc oricum un set Latin sau compatibil caracterelor latine. In cazul tarilor de limba slava , o tranzitie s-ar putea face , totusi.
  *sunt constient ca multi au auzit ca „limba romana este fonetica” – lucru care este fals. Scrierea limbii romane este intr-adevar aproape de fonetica si in mod clar scrierea se departeaza de fonetica , daca nu folosim diacritice. Dar cui ii pasa? Mie nu…
  In ceea ce ma priveste ar trebui sa vorbim toti o singura limba , convenabil engleza ( dar asta-i mai putin important).

  Frumusetea estetica , si valoarea culturala a limbii romane se pierd? Din nou , cui ii pasa. Vreau doar sa scriu usor, repede si totusi inteligibil .Diacriticele sunt un sacrificu pe care-l fac cu placere . In fapt ma bucur ca exista o limitare tehnica ce legitimeaza lipsa diacriticelor in text :).

  Sa vad daca aveti curaj sa imi postati comentul…fara diacritice , evident!

  O zi buna.

 2. Dragoș spune:

  Am putea lua comentariul de mai sus drept ceea ce este – o glumă/păcăleală de întâi aprilie… Sau nu…
  Oricum, e evident dreptul (și chiar și stângul, să nu discriminăm pe nimeni!) fiecăruia să scrie și să vorbească exact așa cum îi place, sau cum poate, sau cum știe, sau orice combinație dintre cele enunțate.
  Noi nu vrem să OBLIGĂM pe nimeni să scrie cu diacritice; dorința noastră principală este să oferim celor care la rândul lor au această plăcere (de a scrie limba română exact așa cum o vorbesc, adică ȘI cu diacritice) posibilitatea tehnică de a o face. Mai exact, oferim suportul material (gratuit, până de curând) și tehnic (sfaturi, drivere etc.) în acest scop.
  Conform celor declarate de tine ceva mai sus, din păcate, locul tău nu este aici dragul nostru @Catalinx (fara „ă”)
  Dar așa cum vezi, nu ești oprit să intri și să-ți spui părerea.
  O zi a păcălelilor cât mai frumoasă îți dorim, din tot sufletul!
  Restul e… polemică! :))

1 Ping-uri/Trackback-uri pentru "Obiectivele campaniei „Scrie Românește pe Net”"
 1. […] obiectiv al campaniei „Scrie românește pe net” și „Adoptă un Ș” a fost să convingă ROTLD (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*