Bun venit pe „Scrie Românește pe Net”

A scrie românește corect este, bineînțeles și evident, o formă de respect, pentru tine, în primul rând, și pentru cititorii tăi.

Ce înseamnă, totuși, „a scrie corect românește”? A scrie corect românește înseamnă a evita greșeli de ortografie, de exprimare, de logică; a folosi corect formele verbelor, ale pronumelor, substantivelor, înseamnă a folosi corect liniuța de unire (cratima) sau pe cea de despărțire etc șamd.

Și mai înseamnă ceva – a scrie forma corectă a literelor, folosind diacriticele românești!

Dacă pentru celelalte forme și mijloace de a scrie corect românește există preocupare semnificativă, atât în mediul online cât și în cel offline, străduințe, îndemnuri pentru a scrie corect cu diacritice nu sunt, în acest moment, atât de obișnuite sau de răspândite. Acest lucru are și o explicație (ori motivație) practică: este destul de dificil – din punct de vedere tehnic – de a folosi diacritice, dacă nu ai un suport tehnic facil, ușor de înțeles sau de manevrat (vezi mai jos).

Deși formația mea este eminamente tehnică, îndatorirea de a scrie corect românește mi-a fost, dintotdeauna, o motivație din categoria „subconștient”, posibil ușor asimilată / derivată din „cei 7 ani de-acasă”. Am scris, cred eu, dintotdeauna „mai” corect românește decât media. În ce privește „scrisul electronic”, însă, cu excepția unei „intermitențe” (în trecut), nu am folosit diacritice românești decât din luna octombrie 2012.

De ce?

– folosesc de mai bine de 20 de ani calculatorul. În vremurile „de tinerețe” – atât ale mele, cât și ale lui :-) – nu exista suport tehnic pentru scrierea cu diacritice românești.

– ulterior au apărut mijloace tehnice ce făceau posibilă scrierea cu diacritice românești — drivere ce permiteau apelarea diacriticelor românești pe tastaturile „clasice” (englezești), printr-o combinație de taste; datorită specificului meseriei, am fost printre primii care le-am testat; am renunțat însă la ele datorită complicațiilor și dificultăților tehnice pe care le presupunea folosirea lor. Merită menționat că aceste dificultăți și complicații nu erau nici pe departe „insurmontabile” și nici măcar semnificative, însă nu am găsit motivația necesară pentru a le depăși. Ca mine, probabil că au fost (și sunt!) foarte mulți.

– într-un timp, se găseau tastaturi românești în magazine. Am cumpărat o asemenea tastatură si – aproximativ 3 ani – am folosit-o pentru a scrie corect, cu diacritice. Și-mi plăcea mult acest lucru, mă simțeam mulțumit!

– ei bine, acele tastaturi și acele timpuri s-au dus. Nu se mai găsesc, de ceva vreme, tastaturi cu layout românesc în magazine (ori se găsesc extrem de greu). Nu mai am (nu mai aveam) tastatură românească, nu am mai scris, lungă vreme, cu diacritice românești.

Până în octombrie 2012. Când m-am hotărât să schimb această stare de lucruri. Am făcut rost (greu) de 10 tastaturi românești. Una am început să o folosesc chiar eu – conectată la laptop! Am redescoperit plăcerea de a scrie cu diacritice românești, ușurința cu care poți face acest lucru.

Și-așa m-am hotărât să lansez această campanie pentru scrierea cu diacritice românești. Așa s-a născut inițiativa „Scrie românește pe AmFostAcolo” (AmFostAcolo.ro este saitul și hobby-ul meu – turistic), ca o sub-componentă a unei inițiative mai mari, naționale – cea de față.

Știu, sună utopic (și poate chiar e). Nu e deloc simplu, din punct de vedere logistic – m-am lovit de o grămadă de probleme tehnice, unele nerezolvate chiar și în acest moment (vezi cele legate de domeniile cu diacritice sau cele născute din ambiguitatea codificării ș, ț etc) . Deloc în ultimul rând, sunt conștient că nu o să am timp suficient pentru aceasta (lucrez și eu, ca mulți alții, 10-12 ore pe zi la serviciu; am și eu, ca oricine, familie/copii etc.).

Nu sunt însă omul care să fie descurajat de cele trei „contra-argumente” de mai sus. M-am simțit întotdeauna înclinat spre proiecte sociale (vezi și inițiativele AFA). În plus, mi-au plăcut dintotdeauna provocările tehnice. Iar timp – poate nu suficient, dar minimal – întotdeauna se găsește, cu o organizare mai bună și cu o prioritizare a obiectivelor.

 

Din punctul de vedere al utilizatorului obișnuit al unui calculator:

 • este extrem de ușor să scrii cu caractere românești – DACĂ AI O TASTATURĂ ROMÂNEASCĂ.
 • o tastatură românească nu costă mult – 20-30 de lei
 • se poate conecta inclusiv la laptop sau la dispozitive de tip tabletă care au port USB (chiar aceste rânduri sunt scrise de pe o astfel de tastatură conectată la laptopul personal)
 • e adevărat, nu se găsesc, în acest moment, tastaturi românești în magazine. Însă lucrurile se vor schimba în timp, dacă tu, eu, noi toți începem să le căutăm, să le solicităm în magazine.
 •  am comandat, în nume personal, un număr mare de tastaturi din China. 200 dintre acestea vor fi înmânate, gratuit, membrilor AmFostAcolo (pe bază de solicitări). O altă parte – semnificativă – va fi înmânată, în cadrul campaniei „Scrie românește pe Net”, Școlii generale nr. 22 și Liceului de Informatică „Grigore Moisil” din Timișoara. Până când magazinele vor reaproviziona acest articol, dacă nu găsiți în altă parte – puteți comanda tastaturi românești de la AmFostAcolo (la un preț de aproximativ 30 de lei). N.B.: deși au fost comandate încă din octombrie, tastaturile nu au ajuns încă, vin cu vaporul din China – sosesc în aproximativ o lună de zile.
 • dacă, din diverse motive, nu poți face rost de o tastatură românească sau nu o poți conecta la dispozitivul folosit de tine: instalează diacritice românești pe calculatorul, telefonul ori tableta ta – e simplu de făcut asta (dacă nu te descurci, ai aici un ghid detaliat sau ne poți solicita sfaturi sau asistență) – și scrie românește, cu diacritice! E ușor, chiar fără o tastatură fizică dedicată.

 

Acordă-ți o șansă, ție și imaginii tale pe internet și în general în comunicarea electronică (e-mailuri etc.), acordă o șansă respectului pe care-l simți față de tine și față de interlocutorii tăi reali și virtuali: fă rost de o tastatură românească și vei vedea cât de ușor e să scrii corect românește (și) din punctul de vedere al diacriticelor!

 

Cornel BOCIORT

Vezi și

 

Share

ALTE ARTICOLE
Postat în ARGUMENTE

2 comments on “Bun venit pe „Scrie Românește pe Net”
 1. gitan cristiana spune:

  Am fost la nisipuri in hotel green paradise park e un hotel la care anul acesta revin cu placere ar trebui sa fie clasat la4stele confort foarte bun masa super buna curatenie si personal amabil vb o engleza cam proasta dar mam inteles cu ei voi reveni mereu aici recomand tuturor acest hotel nota 10

  • Cornel spune:

   Mă bucur că aţi avut un concediu reuşit.
   ÎNSĂ saitul în care ai scris este unul dedicat cu totul altui subiect – cel al scrierii cât mai corecte în limba română.

   Dacă doreşti, poţi scrie impresiile din vacanţa voastră pe AmFostAcolo.ro:

   – crează-ţi un cont pe sait: http://amfostacolo.ro/cn_getdata.php
   – activează acel cont, cu clik pe linkul de activare din mesajul trimis automat
   – poţi scrie apoi impresiile iniţiind adăugarea unui articol („review”) nou aici:
   http://amfostacolo.ro/rev_add9.php?id=16280&A=ScrRevBuff&Buff_TID=4

   Mesajul de mai sus, complet offtopic aici, va fi şters, după o vreme, de pe saitul „Scrie Româneşte pe Net”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*